Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) Állatkert (2) állatkert (1) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) Budapest (24) budapest (1) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) újbuda (1) Újbuda (6) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2015.04.03. 09:07 PilarT

3 gyönyörű japánkert Budapesten

Ha egy kis japán harmóniára vágytok, ezeket a kerteket érdemes meglátogatnotok.

10360216_424318261055602_8296130810063635999_n.jpg

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/3-gyonyoru-japankert-budapesten/

Ha egy kis japán kultúra, filozófiára vagy csak nyugalomra vágytok, nem kell messzire utaznotok. Budapesten három japánkert is van, ahol kikapcsolódhattok, és elmerülhettek a távol-kelet harmóniájában.


Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet japánkertje



Talán kevesen tudjátok, de Zuglóban van az egyik legrégebbi hazai japánkert. Varga Márton tervezte és építette 1928-ban, ráadásul pár éven belül a japán császári család tagja, Takamacu herceg és felesége is megpihent itt. Elismerésüket ajándéknövényekkel fejezték ki, amelyek utódait még ma is megcsodálhatjátok.



A zuglói japánkert alapja a körülbelül kétszáz négyzetméteres tórendszer, amelyen több áthidaló- és lépőkő vezet át. Az kert ösvényeinek kialakítása is igen rafinált. A fordulók mindig újabb látnivalót adnak, a kőből kirakott lépőkövek „ritmusa” pedig még hangulatosabbá teszi a sétát. Végül elétek tárul a kert legidősebb fája, egy korai juhar is. 



Az alapító nevét viselő kertészeti és földmérési szakiskola 3000 m2-es területén lévő hatalmas park nyitvatartási időben benneteket is szívesen lát, ha egy kis japán harmóniára vágytok.



Milyen a japánkert?

A japánkert a tudatos művészi tájépítés egyik formája, amit a japánok a VI.-VII. században vettek át Kínából és Koreából. Lényege az ember és a természet közötti harmónia megteremtése: egy meditatív hely, ahol csendesen szemlélődhettek, elmélkedhettek önmagatokban. A japánkertekben gyakori növény a bambusz, az örökzöldek (például a japán fenyő), valamint lombhullató fák (például a juhar), illetve a páfrányok és mohák. A japánkertet könnyen felismerhetitek tipikus elemeiről: a kőlámpásokról, kis fahidakról, elrendezett kövekről. Továbbá mindig találhattok benne vizet és sziget, vagy ezek jelképeit. A folyók, illetve tavak hangulatát ugyanis esetenként kavicsok vagy hullámosra gereblyézett homok segítségével idézik meg.


Japánkert az Állatkertben



Meglehet, hogy az állatok mellett erre kevesebb figyelem esik, de a Fővárosi Állat és Növénykertben van hazánk egyik legnagyobb japánkertje. Ez a japánkert az állatkert növénygyűjteményének legszebb tematikus bemutatóhelye. Az 1960-as években alakították ki a Nagy-tó és a Gundel közti területen, és azóta többször is átépítették. 



Az autentikus japán hangulatról itt is folyók, tavak, kövek, kőlámpások, hidak és persze a csodálatos japán növények gondoskodnak. Ráadásul itt nézhetitek meg külön pavilonban az értékes Nemzeti Bonsai Gyűjteményünket is.



Ha tehát az állatkertben jártok, ne hagyjátok ki a lélegzetelállító japánkertet. Eszetekbe sem fog jutni, hogy épp a város közepén vagytok, annyira bele lehet feledkezni itt a természet harmóniájába.



Margitszigeti japánkert




fotók: Tóth Tamás

Talán legtöbben a margitszigeti japánkertet ismeritek. Ez a sziget egyik legszebb és legérdekesebb része, ahová sokszor akkor is elsétáltok, ha a Margit híd felől érkeztek. E japánkertet Magyar Györgynek köszönhetjük, aki 1882-ben lett a sziget főkertésze. 


fotó: Köztérkép, Zalabai Csilla

A kertbe egy kis fahíd vezet, amit különleges növények, több száz éves fák és örökzöldek szegélyeznek. A sziklakertek és tűlevelűek mellett Szabady Veronika szobrászművész kőlámpása is a keleties hangulatot idézi. De van itt egy tavirózsákkal borított halastó is, aminek közepén, teknősök társaságában már 1954 óta ül Csikász Imre “budapesti kishableány” szobora. 






fotók: MTI, Máthé Zoltán

Ez a japánkert jelenleg felújítás alatt áll. Tavaly már gömb alakúra nyírták a bukszusokat, de új növények és piros padok is helyet kaptak. Reméljük a munkálatok befejezése után a tó vize is visszakapja eredeti szépségét, és e hely újra a béke szigete lehet.

komment

Címkék: természet japánkert Margitsziget Budapest Állatkert Szeretlek Magyarország


süti beállítások módosítása