Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) állatkert (1) Állatkert (2) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) Budapest (24) budapest (1) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) újbuda (1) Újbuda (6) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2015.02.19. 20:15 PilarT

Itt álltak egykor a szocializmus szobrai

A fiatalabbak nem is gondolnák, milyen központi helyeken álltak egykor a Memento Park monumentális szobrai.

 

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/itt-alltak-egykor-a-szocializmus-szobrai/

A rendszerváltás után ahogy az eszmének, úgy a szocreál értékeket megfogalmazó szobroknak is mennie kellett. A száműzött alkotásoknak ma a Memento Park ad otthont. Ha a fiatalabb generációhoz tartoztok, akkor talán nem is gondolnátok, hogy milyen központi helyeken álltak egykor ezek a gigantikus szobrok, és jelenlétüktől mennyire más hangulat uralkodott akkor a köztereken.


Felszabadító szovjet katona - Gellérthegy


(Ády képe)

A Felszabadító szovjet katona hatméteres szobrának mérete ma feloldódik a Memento park többi monumentális szobra közt. Igaz eredeti helyén állva sem tűnt ki magasságával: fölé tornyosult a Szabadság szobor.

Sztálin (csizmái) - Városliget


(Ády képe)

A leghatalmasabb szobra Sztálinnak volt, ami a Felvonulási téren (ma ‘56-osok tere) állt. Nem véletlenül, hiszen a tribünnel együtt tizennyolc méter magas Sztálin szobor előtt felvonuló tömeg így mindig érezhette alávetettségét. A Memento Parkba már csak a tribün és Sztálin csizmájának másolata került. Ennyi, pontosabban ennyi sem maradt belőle, miután a kommunista elnyomás ellen fellázadt tömeg 1956. október 23-án ledöntötte.

Minden kornak megvan a maga szobor divatja. Magyarországon a szocializmus alatt sem volt ez másként. Ebből az időszakból monumentális szocreál alkotások maradtak ránk. Ezek a több méter magas, sokszor lendületes, szinte fenyegető szobrok általában a szovjet “felszabadításnak”, a munkásmozgalomnak és úgy általában a szocializmus eszméinek állítottak emléket. A szocreál kötelező volt minden művészeti ágazatban, alárendelve azt a Szovjetunió világhatalmi törekvéseinek.

Lenin - Városliget


(Sila képe)

Lenin szerényebb, négyméteres bronz szobra egykor szintén a Városliget mellől figyelte a kényszerből éljenző felvonulókat. A rendszerváltás után csendben elszállították a Memento Parkba. A Csepel Művek előtt álló Lenin szobor - akinek a munkások időnként zsíroskenyeret raktak kinyújtott kezébe - azonban nem volt ilyen szerencsés, azt elbontották a csepeliek.

Marx és Engels - Jászai


(Sila képe)

Ez az alkotás azért is érdekes, mert a világ egyetlen kubista stílusú Marx és Engels szobra. A négyméteres szobrot eredeti helyéről a 'fehérház', vagyis az MSZMP központi székháza elől (ma Jászai Mari tér) vitték át a Mementó Parkba.

Felszabadulási emlékmű - Béke tér


(Ády képe)

A munkást és katonát ábrázoló bronz alakok egykor a Béke téren álltak az “őshajó” piac helyén. Talapzattal együtt négy méter magasan tornyosultak egy stilizált zászló alakú ötméteres fal előtt. A szoborparkban, a kő háttér nélkül ma már nem érvényesül egykori nagyságuk.

Mártír emlékmű - Köztársaság tér (II. János Pál pápa tér)


(Ády képe)

Az emlékművet eredetileg a Köztársaság téren a pártházzal szemben állították fel. A szobrász három nyírfa közé tervezte két és fél méteresre álmodott szobrát. A pártvezetés azonban tízméterest akart. Végül sikerült öt méterben megegyezni, de a szobrot mérete miatt így is szembe kellett fordítani a pártházzal, nem lehetett másképp elhelyezni.

Munkásmozgalmi emlékmű - Hűvösvölgy


(Ády képe)

A hűvösvölgyi Nagyrét és az Úttörővasút végállomása közti erdei utat 1973-ban Munkásmozgalmi sétánnyá alakították. Eredeti helyén, a sétány lezárásaként állították fel a háromméteres, golyót tartó, ezüstös acéllemezekből hegesztett kézfejeket, amihez egészen a rendszerváltásig kirándulhattak el a turisták. 

Osztapenko - M1, M7 autópálya bevezető



Ez az a szobor, amiről viszont mindannyian tudjátok, hol állt egykor. Hiszen az M1, M7 autópálya bevezető szakaszát még gyakran most is úgy emlegetik az idősebbek: az “Ostapenkónál”. A név nem véletlenül vált kultikus fogalommá: a szobor évtizedeken át jelképezte Budapest nyugati kapuját. Mivel azonban valójában nem zászlós útjelzőt, hanem egy szovjet hősi halált halt parlamentert ábrázolt, ezért a rendszerváltás után neki is mennie kellett.
(Ády képe)

Forrás: Köztérkép, Prohászka László: Szoborsorsok

komment

Címkék: rendszerváltás szobor szocializmus köztérkép


süti beállítások módosítása