Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) Állatkert (2) állatkert (1) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) budapest (1) Budapest (24) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) újbuda (1) Újbuda (6) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2015.03.15. 19:37 PilarT

5 érdekesség a Hősök tere múltjából

Gondoltad volna, hogy a térkő helyén egykor park zöldellt, és más szobrok álltak a Millennium emlékmű oszlopai közt?

470_oohos.jpg

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/5-erdekesseg-a-hosok-tere-multjarol/

A 19. század utolsó évtizedében a honfoglalás ezer esztendős évfordulójára állították az egész történelmi múltunkat megörökítő Millennium emlékművet. Később innen is kapta nevét a terület: Hősök tere. Azóta viszont eltelt több mint száz év, és jócskán megváltozott a tér arculata. Összegyűjtöttünk nektek öt érdekességet arról, hogy mi változott a téren:




Érdekes történetek a XXI. század című tévéműsorból

Az előd


Gloriette kútja eredeti helyén a városligetben - köztérkép, Ády képe

A Millennium emlékmű helyén, a Városliget Andrássy út és a tó közötti részén eredetileg az Ybl Miklós tervezte Gloriette kútja állt. Ezt viszont el kellett bontani ahhoz, hogy a Nemzeti Pantheon tervét kivitelezhessék. Ybl alkotását a Széchenyi-hegyre helyezték át, ahol funkciója is megújult: ma kilátóként használhatjátok.


Gloriette immár kilátóként a Széchenyi-hegyen - Köztérkép, Ády képe

Gábriel oszlopa



Az emlékmű félkörének közepén Gábriel arkangyal áll koronával és kereszttel a kezében. Azért pont ő, mert a legenda szerint megjelent Szent István álmában, és ő kérte, hogy koronáztassa meg magát. A tervezésnél azonban nagy hibát ejtettek. Biztonsági okból ki kellett cserélni az angyalt tartó oszlopot. A szobor így csak 1901-re kerülhetett vissza a tetejére. 

Hősök parkja?





Ma már megszokott látvány számotokra a lekövezett tér, ahol lelkesen gyakorolnak a gördeszkások. Nem volt ez azonban mindig így. Kezdetben a térnek nem volt burkolata, eredetileg ugyanis parknak szánták. A városliget zöldjéhez hasonlóan dús lombú fák, bokrok, virágágyások, szökőkutak és sétányok övezték a Nemzeti Pantheon előtti területet. A tér 1938-ban kapott díszburkolatot. Budapest rendezhette meg ugyanis a 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A jelentős vallási esemény egyik helyszíne a Hősök tere lett, ami így megkívánta a tömegek felvonulásra alkalmas burkolatot.

Lecserélt szobrok


Az eredeti szobrok várják a felhelyezést

Később nem csak a tér arculata, de a szobrai is megváltoztak. Az oszlopcsarnok félkörívében eredetileg öt Habsburg uralkodók szobra is helyet kapott: I. Ferdinánd, III. Károly, Mária Terézia, II. Lipót, és I. Ferenc József. A közvélemény vegyes érzésekkel fogadta a Habsburg uralomra emlékeztető jelképeket. Az 1919-ben le is vették talapzatukról e szobrokat, Ferenc Józsefét pedig teljesen összetörték. A Tanácsköztársaság bukása után helyreállították őket, de az 1945-ös politikai változásoknak köszönhetően végleg lekerültek a Habsburg uralkodók. Helyükön ma Bocskai, Bethlen, Thököly, II. Rákóczi és Kossuth szobrát láthatjátok.


A lecserélt Mária Terézia szobrot ma Gödöllőn nézhetitek meg, eddig csak ezt az alkotást restaurálták az öt közül - Köztérkép, Neményi Margó fotója

Hiányzó felirat


A morvamezei csata dombormű felirat nélkül - Köztérkép, Neszták Béla fotója

További érdekesség, hogy mind a tizennégy szobor alatt van egy történelmi domborművet, ám csak az egyik alatt nem olvashattok feliratot. Mikor a Habsburg szobrokat és az alattuk lévő domborműveket lecserélték, szóba került a Károly Róbert szobra alatt álló 1278-as Morvamezei csata levétele is. Ez az esemény ugyanis nem esik egybe a fölötte álló király uralkodásának idejével. A dombormű végül maradt, de a többitől eltérően feliratot nem vésték alá. Valószínűleg ezzel akarták leplezni az évszámok eltérését. Igaz, ennél jobban fel sem hívhatták volna rá a figyelmet.

Forrás: XXI. század, Prohászka László: Szoborsorsok, Köztérkép, Wikipédia, Fortepan, FSZEK Budapest Gyűjtemény

komment


süti beállítások módosítása