Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) állatkert (1) Állatkert (2) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) budapest (1) Budapest (24) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) Újbuda (6) újbuda (1) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2015.02.13. 20:03 PilarT

Ezeket a szobrokat már nem fogjátok látni

Íme 5 különleges budapesti szobor, amit elbontottak vagy elpusztítottak:

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ezeket-a-szobrokat-mar-nem-fogjatok-latni/

Budapestet mindig is rengeteg szobor díszítette. Egyrészt azért, hogy emlékeztessenek nagyjainkra, fontos eszmékre, vagy csak azért, hogy gyönyörködtessenek. Sok ilyen alkotás azonban ma már nem állhat a helyén: elpusztult, ellopták, vagy elbontották. Íme öt érdekes szobor, ami ilyen szomorú sorsra jutott.

 

0 kilométerkő



Régi 0 kilométerkő - Sila fotója

Nem a most látható nulla alakú szobor volt az első, amit a magyar országutak kilométer-számozásának kiindulópontjához állítottak. Még Gróf Festetics Pál vetette fel az ötletet, hogy egy művészi szoborral jelöljék ezt a helyet. Az indítványt a Hungária Automobil Club karolta fel, Körmendi Frim Jenő alkotását pedig 1932-ben fel is avatták: a Patrona Hungariae-t ábrázoló egyméteres márványszobor egy kétméter magas, “kilométerkövön” állt, jobb kezében pedig a szent koronát tartotta. A kő hátlapjába és két oldalsó lapjába a gyalogos, a kocsis és az autóvezető domborművét véste az alkotó. A szobor azonban Budapest 1944/45-ös ostromakor elpusztult.

Sió tündér szökőkút



Sió tündér regéje szoborcsoport - Ády képe

A Városligetet egykor egy gyönyörű monumentális szökőkútban álló szoborcsoport is díszítette. Sió tündér legendájának szereplőit az Iparcsarnok előtti korzón állították fel a Millenniumi kiállítás attrakciójaként. Sió tündér, a Balaton nimfája és társai egy sziklás hegyszerű talapzaton álltak, ami egy 700 négyzetméteres(!) vízmedencében volt. A legmagasabb vízsugár 20 méter (körülbelül négy emelet) magas volt. Elkészítése és üzemeltetése ehhez mérten szintén az eget súrolta: az ezredévi kiállítás végelszámolása szerint 60.000 ezüstforintba került. Ahogy telt az idő, már nem kapcsolták be minden este, később csak vasárnap vagy ünnepnapokon. A második világháború után pedig gyakorlatilag széthordták az impozáns szoborcsoportot.

Hamupipőke



Hamupipőke kútszobor - Neszták Béla képe

Mesehős szobrokat már bemutattunk nektek korábbi cikkeinkben (ITT és ITT). Bár Hamupipőke is köztük lehetne, szobra azonban sajnos szintén megsemmisült a második világháborúban. Kallós Ede bronz Hamupipőkéje azóta már nem etet galambokat a háromkávás kút tetejéről. Kár, mert a gellérthegyi játszótérre látogató gyerekek biztosan örülnének neki. 

Állatkerti bölény



Bölény-sgraffito - Kéri Gáspár fotója

Ezt a bölény sgraffitót (karcolásos domborművet) már biztosan láttátok, ha voltatok az Állatkertben. Percz Jenő József bölénye formailag és a földszínek használatával is az őskori barlangrajzokat idézi. Sajnos azonban többé már nem találkozhattok vele a Bölényház falán. 2010-ben ugyanis lebontották az épületet, hogy helyén a Kós Károly által tervezett, első világháború előtti Bölényházát építsék újjá.

Titokzatos úrnő és cselédlánya



Úrnő és Cselédlány a Zsigmond-ház falán - Cedrus fotója

A Zsigmond téren álló Zsigmond-ház “ablakán” nézett ki ez az úrnő, talán várt valakit. Akárcsak a legendás Thököly úti erkélyen kihajoló menyasszony (róla korábban ITT írtunk). A hölgytől nem messze cselédlánya tárt ki egy másik kő-ablakok. Sajnos azonban már sem a Zsigmond-ház úrnőjét, sem a szolgálólányt nem láthatjátok a falon. Varga Imre domborműveit elbontották anélkül, hogy megtudhattuk volna, kit is figyelt a két nőalak.

komment

Címkék: szobor múltunk elpusztult Budapest Szeretlek Magyarország elbontott


süti beállítások módosítása