Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) állatkert (1) Állatkert (2) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) budapest (1) Budapest (24) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) Újbuda (6) újbuda (1) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2015.02.08. 19:43 MotherOfAxolotls

A közösség érdeme, hogy díjat kapott a Köztérkép

Az ország egyetlen interaktív online szobortérképéről Pál Tamás alapító-üzemeltetővel beszélgettünk.

470_kt5.jpg

 

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-kozosseg-erdeme-hogy-dijat-kapott-a-kozterkep/

Köztérkép létrehozásáért és üzemeltetéséért Pál Tamásnak ítélték a "Simplicissimus Hőse 2014" díjat. Az kaphatja meg ezt a kitüntetést, aki nem hivatásszerűen, de szívvel-lélekkel hoz létre valamit a városért. A szoboradatbázis megálmodója megtisztelőnek tartja az elismerést, azonban „közös díjként” kezeli, bevallása szerint ugyanis elsősorban a Köztérkép tagjainak köszönheti. Arról beszélgettünk vele, hogy milyen szerepe van az oldal közösségének abban, hogy a Köztérkép mára a legnagyobb hazai online képes szoboradatbázissá vált.



Pál Tamás, a Köztérkép megálmodója és üzemeltetője (fotó: Baki Júlia)

Mi a Köztérkép?

A korábban szoborlap.hu néven működő weboldal tagjai önkéntes, nonprofit alapon kutatják, fotózzák és mutatják be a köztéri szobrokat, illetve más művészeti alkotásokat. A Köztérképen egy interaktív térképen tájékozódva tudhattok meg többet a környezetetekben lévő és a világon előforduló szobrokról.

- A Köztérkép a saját egyszemélyes honlapodként indult. Hogyan vált közösségi oldallá?

2006-ban elkezdtem egy GPS-el járni a várost, bemértem a szobrok koordinátáját, lefotóztam őket fekete-fehérben, és mellé raktam a verseimet. Ekkor még nagyon szubjektív volt az egész. Úgy vált közösségi oldallá, hogy folyamatosan jöttek új emberek és küldték nekem a szobros képeiket. 2006-végére annyi érdeklődő gyűlt össze, hogy megnyitottam az oldalt, onnantól lehetett regisztrálni. Azóta is folyamatosan fejlesztem. Mára közel kétezren vagyunk a Köztérképen, 100-150 aktív taggal, akik körülbelül 22 ezer alkotást töltöttek föl, 170 ezer fotóval.

- Az oldal népszerűsége és növekedése ezek szerint közös érdem?

Én csak egy “szolga” vagyok. Nekem az a kötelességem, hogy a szervert, és a weblapcsaládot üzemeltessem. Ezt nagyon fontos tisztázni: Az aktív tagokon múlik a Köztérkép növekedése, és ilyenformán minél több szobor megőrzése. Az érdem tehát egy nagyon nagy közös érdem.


Olyan szobrokat is megismerhettek, amelyek már elpusztultak (Sió tündér regéje szoborcsoport - Ády kép) 

- Jellemzően kik regisztrálnak az oldalra?

A cél az, hogy olyanok regisztráljanak, akiket érdekelnek ezek a műalkotások. Tehát ez nem egy Facebook-típusú hely, hanem - annak ellenére, hogy többnyire mi mind laikusok vagyunk - egy specifikus szakmai adatbázis. Vannak passzív tagok, akik csak figyelik az oldalt. Egyre több alkotóról vagy szakmabeliről tudom meg, hogy ilyen csendes közönsége a Köztérképnek. Sokan viszont találtak itt egy jó hobbit: elutaznak egy kis településre, vagy csak kimennek az utcára, lefotózzák, kikutatják, feltöltik és ezáltal magukénak érzik a szobrokat. Az adatbázis nagy részét a jellemzően 50 feletti korosztályból kikerülő 30-40 fős aktív mag építi. Talán ők azok, akiknek még inkább feltűnik, hogy a körülöttünk lévő világ folyamatosan eltűnik, és ezt jó lenne megőrizni.

- Többször említetted a szobrok megőrzését. Miért fontos ez?

A szobrokat sajnos sokszor politikai ideológiák mentén állítják Magyarországon. Ezért is fontos, hogy megőrizzük az éppen ezért múlandó műalkotásokat, bemutassuk történeteiket, illetve mindenki számára elérhetővé tegyük őket. Bírálhatjuk a nekünk nem tetsző szobrokat kommentekben, de ettől függetlenül feladatunk bemutatni mindet. Néhány évtized múlva a legtöbb eltűnt alkotás adatlapja fontos kordokumentum lesz. A Köztérkép ezen kívül egy hatalmas hiányt is betölt. A segítségével olyan elemzéseket tudunk majd készíteni, amiből kiderül, hogy melyik korszakban mi volt a „szobortrend”. Például Trianon, majd a szovjet emlékművek, most meg a zsánerszobrok.


A ma népszerű és divatos szobroknak is otthont ad a Köztérkép (Miskolci lányok - Szende András fotója)

- Nincsenek más szoboradatbázisok?

Vannak offline adatbázisok és számos könyv, de a Köztérkép előtt ezeknek csak kis része került fel a netre, jellemzően képek és koordináták nélkül. Hiányzott, vagy elakadt az állami törekvés ezeknek a gyűjtéseknek az elkészítésére. A baj az volt, hogy egyszerre próbáltak létrehozni valami nagyon pontos szakmai dolgot, ugyanakkor egy profitorientált rendszert, de ez a kettő egyszerre nem működőképes.

- Más irányelvek motiválják a Köztérképet?

Az én koncepcióm a folyamatos, évtizedeken keresztül zajló munkatökéletesítés, mindenféle hivatalos szervtől és az államtól függetlenül. Én nem hiszek a kultúra és a pénz találkozásában. Nem is szponzorál minket senki, nem pályázunk. Ez azt jelenti, hogy az anyagi forrásokat mindenki magának teremti elő a munkájához: a tagok saját pénzükből utaznak el a szobrokhoz, a szerkesztők is szabadidejüket áldozva ellenőrzik a műlapokat, én pedig vállalom a szoftverfejlesztés és szerverüzemeltetés anyagi részét. Fontosnak tartom ezt a fajta függetlenséget, mert nem akarunk olyan helyzetbe kerülni hogy bárki megmondhassa, mit csináljunk - például az adott kormány által állított emlékművekről milyen véleményt írjunk. Ha egy érdekek nélküli mecénás támogatná az oldalt, annak talán örülnék, de direktbe nem keresek támogatókat.



- Milyen funkciók segítik a közösség munkáját, együttműködését az oldalon?

Elsődlegesen egymás lapjaira tett kiegészítésekben, kommentekben, és belső levelezésben tudnak kommunikálni a tagok. Követhetjük egymást, vagy épp “szép műlap”-ot is nyomhatunk a nekünk tetsző feltöltésekre. Illetve mérjük az aktivitást és a nézettséget, hogy ez is ösztönözze a munkát.

- A Térkép tűnik a legizgalmasabb funkciónak. Miben más ez, mint egy egyszerű térkép?

A szobrok helyének megmutatására szolgál. Tulajdonképpen a Google Maps és az OpenStreetMap térképekre tesszük rá a szobrok GPS koordinátáját. Ezek abszolút interaktív térképek, lehet kicsinyíteni, nagyítani. Jelzik, hogy egyes területeken milyen sűrűn vannak szobrok. Rákereshetünk az alkotásokra egyrészt a földrajzi cím alapján, de a nevük vagy alkotójuk alapján is.


térképen megkereshetitek a lakóhelyetekhez közeli szobrokat is

- Folyamatosan fejleszted az oldalt, mi a következő lépés?

Pár éve testvéremmel közösen dolgozunk a lapon. Szeretnénk elérni egy idealizált 1.0 állapotot, mert folyamatos béta állapotban vagyunk az indulás óta. Tervezem továbbfejleszteni a térképet, és jobban ábrázolni az alkotások útját. Például ha áthelyeznek egy szobrot, az jobban lekövethető legyen az adatlapon és a térképen is. Összességében a cél az, hogy folyamatosan könnyítsem a tagok illetve szerkesztők munkáját, és az adatbázis egyre teljesebbé, profibbá váljon.

- Mikor lett szükség szerkesztőkre? Mi az ő feladatuk?

A szerkesztőség kialakulása is evolúciósan történt. Eleinte mindenki feltöltött, amit akart, ekkor kezdték el jelezni aktív tagok, hogy ez így nem lesz jó. 2010-re kialakult, hogy bizonyos emberek belenyúlhattak mások műlapjaiba, kvázi szerkesztőként kezdtek el tevékenykedni. 2012-től pedig egy megválasztott hivatalos szerkesztőségi testület működik. Ők nézik át a beküldött lapokat, javítanak, kommentelnek, moderálnak. Kiemelik “Szoborlap” címkével a minden szempontból kiemelkedő műlapokat. Megtanítják az újaknak, mit hogyan kell, hogy aztán elengedhessük a kezüket, és végül nekik is publikálási jogot adhassunk.


Olyan érdekes szobrok legendájáról is olvashattok, mint a Thököly úti menyasszony (Cedrus fotója)

Bővítsétek ti is a Köztérkép szoboradatbázisát! 

Hogy segíthetek?

- Első lépés a regisztráció.
- Ha egy már bemutatott alkotásról van információd vagy fotód, akkor azt hozzáadás formájában töltheted fel. Ezt a műlap gazdája fogja jóváhagyni ellenőrzés után.
- Ha egy olyan művet mutatnál be, amely még nem szerepel az adatbázisban, akkor egy részletes adatlapot kell kitöltened a szoborról, hozzátenni a saját fotóidat és beküldeni a szerkesztőségnek, akik ellenőrzik, majd publikálják műlapodat.

Mit tölthetek fel?

Köztéren, vagy közösségi térben elhelyezett egyedi, művészeti értékkel bíró alkotásokat vár a Köztérkép. Szobrok, plasztikák, obeliszkek, domborművek, üvegablakok, mozaikok, freskók, kútszobrok, napórák, stb. Részletes leírást a Működési Elvekben találsz. Tavaly december óta már minden külföldi alkotás előtt is nyitva áll a weboldal.

Ha szerinted is hasznos ez az oldal, nyomj egy lájkot!

komment

Címkék: szobor Pál Tamás Szeretlek Magyarország köztérkép


süti beállítások módosítása