Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) állatkert (1) Állatkert (2) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) Budapest (24) budapest (1) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) Újbuda (6) újbuda (1) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2015.07.30. 21:18 PilarT

10 érdekesség a bikiniről, amit nem tudtál

Kik hordtak először két részes fürdőruhát? Mi köze a bikininek az atombomba kísérletekhez? Íme 10 érdekesség.

470_bb.jpg
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/10-erdekesseg-a-bikinirol-amit-nem-tudtal/

Minden nő szekrényében ott lóg egy bikini, sőt lehet, most is rajtatok van a nyaralás alatt. Sokan azonban nem is gondolnátok, milyen botrányos ruhadarab volt egykor a kétrészes fürdőruha.

Kik hordtak a történelem során először bikinit? Mi köze a bikininek az atombomba kísérletekhez? Milyen filmben, és ki tette végérvényesen népszerűvé a falatnyi ruhadarabot? Íme 10 érdekesség a nyár legnépszerűbb ruhadarabjáról, a bikiniről.

1. Már az ókorban is viseltek bikinit
Sokan úgy hiszik, hogy a bikini a viktoriánus kor nyaktól bokáig takaró tengerparti ruháiból alakult ki hosszú idő alatt. Meglepő tény azonban, hogy alig takaró fürdőruhák már az ókorban is léteztek. Számos római ábrázolást ismerünk ugyanis, ami a sportoló, vagy a tengerparton sütkérező nőket ilyen bikinihez hasonló öltözetben ábrázolja.


Római villa mozaikja i. sz. 300 körül - Wikipédia kép

2. Az első testhez álló fürdőruha
Az ókor után hosszú időre feledésbe merült a bikini. A történelem során azonban akadtak olyanok, akik nem érték be a matrózgalléros, bőnadrágos fürdőruhákkal. Annette Kellerman ausztrál úszónő volt az első, aki 1907-ben egyrészes, testhez álló, karokat szabadon hagyó és a térd fölött végződő úszódresszben jelent meg a strandon. Le is tartóztatták, ám az úszónő később elmesélte, hogy nem provokáció volt a célja, hanem praktikus okok vezérelték. A társadalom által elfogadott fodros-bodros zárt úszóruhában ugyanis úgy érezte, mintha láncokkal a testén kellene úsznia.


Annette Kellerman az 1900-as évek elején - Wikipédia kép

3. Latex forradalom
A bikini felé vezető út újabb forradalma az volt, amikor a harmincas évek közepén a megszokott kötött anyag helyett latexből kezdett fürdőruhákat készíteni a Mabs nevű cég. Az új típusú fürdőruhát a kor leghíresebb színésznői reklámozták magukon, úgy mint Joan Crawford, Loretta Young és Jean Harlow. Amikor aztán a legendásan szép lábú Marlene Dietrich rendelt minden színből egy tucatot, tudni lehetett, hogy a kötött fürdőruhák ideje végleg leáldozott.

4. Atombombaként berobbanó bikini
Az első kétrészes fürdőruhát Louis Réard tervezte. Kreációját az 1946. július 5-i Bikini szigeten végrehajtott amerikai atombomba kísérletről nevezte el. Úgy gondolta ugyanis, hogy

merész ruhadarabja a Bikini szigeten végzett atomrobbantáshoz hasonló hatást fog kiváltani a férfiakból.

Bízott benne, hogy ha a szigetről nevezi el új fürdőruháját, hatvan évvel később már csak az ő „anatómiai bombakísérletére" fog emlékezni a világ.

5. Kettéhasított Atom
A Réard által tervezett ruha Jacques Heim ötletének továbbgondolása volt. Heimi két hónappal korábban mutatta be „a világ legkisebb fürdőruháját”, amit apró méretei miatt Atome-nak, vagyis atomnak nevezett el. Read tulajdonképpen az Atomekettéhasításával hozta létre saját változatát.

6. Botrány, közfelháborodás, sztriptíztáncosnő
A tervező úgy nyilatkozott, hogy
"csak akkor bikini a bikini, ha átfér egy jegygyűrűn."
Így nem is csoda, hogy a botrányosan keveset takaró ruhadarab világszerte közfelháborodást keltett. Már a bemutatásához is nehezen talált modellt, ugyanis a hivatásos modellek nem merték felvenni. Végül egy sztriptíztáncosnőt, Micheline Bernardinit bérelte fel a bemutatóra.


Louis Reard, a bikini „atyja” és a pózoló Micheline Bernardini- Pinterest kép

7. Betiltott bikinik
Amerikában felháborodtak a bikinin, ami azonnal a megbotránkozó újságok címlapjára került. De ez semmi nem volt ahhoz képest, ahogyan az erősen katolikus Európában fogadták az új ruhadarabot. A spanyol, az olasz és a belga hatóságok be is tiltották a viselését. 1951-ben még a Miss World szépségversenyről is kitiltották. Az Egyesült Államokban tizenöt évbe telt, amíg elfogadták a merész ruhadarabot.

8. És Isten megteremté a nőt - bikiniben
A bikinit végül Brigitte Bardot tette igazán elfogadottá. Ő volt az első színésznő ugyanis, aki bikiniben jelent meg a vásznon.

Brigitte Bardot a kétrészes fürdőruhát 1956-ban viselte először Roger Vadim És Isten megteremté a nőt című filmjében.

Az istennőtestű és féktelen Brigitte imádta ezt a megbotránkoztató darabot viselni és rendszeresen ebben fotózták le. Azt pedig ti is jól tudjátok, milyen nagy hatással vannak a sztárok a divatra. Brigitte-nek köszönhetően divat lett bikinit viselni.

Brigitte Bardot bikiniben az És Isten megteremté a nőt című filmben:


9. Titkos felfújható melltartó
1992-ben Top Secret névre hallgató bikini modellt hozott ki a Cole of Calfornia's cég. Fürdőruhájuknak az volt a titka, hogy mellrészébe két légkamra volt beépítve, ami által a hölgyek szabályozni tudták mellméretüket egy pumpa segítségével. Ez a termék végül a negatív kritika miatt nem lett sikeres. Pedig maga a fürdőruha állítólag roppant kényelmes volt, és úszássegítő sporteszközként is remekül funkcionált.

10 Neoprén forradalom
1998 környékén a korábban csak szörf- és búvárruha készítő cégek is megjelentek a bikini-piacon, és ezzel újabb forradalom köszöntött be a fürdőruhák anyagában. Rájöttek ugyanis, hogy a búvár és szörfruháknál használt neoprén felhasználható a kétrészes fürdőruha készítéséhez is. Ráadásul szilikon festékekkel bármilyen szín és minta előállítására képesek voltak. Nézzétek csak meg saját bikiniteket!


Ma is divatos neoprén fürdőruhák - pinterest kép

Ha érdekel a fürdőruha divat változása nézzétek meg ezt a videót, vagy olvassátok el korábbi írásunkat nagymamáink fürdőruháiról.

Forrás: Wikipédia, Pinterest, MTI, Nol.hu, Dívány

komment

Címkék: divat bikini múltunk Szeretlek Magyarország


süti beállítások módosítása