Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) Állatkert (2) állatkert (1) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) budapest (1) Budapest (24) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) Újbuda (6) újbuda (1) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2015.01.15. 14:47 PilarT

Igaz-e a Vastuskós ház legendája?

A győri Vasfába állítólag még vándorló céhlegények verték be a szögeket. Utánajártunk, igaz-e?

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/igaz-e-a-vastuskos-haz-legendaja

A győri Széchenyi tér azon kevés barokk városmagok egyike, amely épségben maradt meg Magyarországon. Az apátúr háza mellett, a négyes szám alatt álló épületet Vastuskós háznak nevezik.




A Vastuskós ház. Fotó: wikipédia

A kétemeletes barokk épület keskeny homlokzatával néz a térre. A ház, amelynek sarkán hengeres zárterkély látható, a 17. században még egyemeletes volt. Általában a városbírók tulajdonában állt a ház. Az egyik bíró, Gindl Orbán építtette rá a kissé alacsonyabb második emeletet az 1600-as évek végén. Ennek a háznak a sarkához láncolva egy vastuskó áll, egy a főbb ágaitól megszabadított fa, amelyet vasszögekkel vertek ki.


Vasfa. Fotó: blog.xfree

Természetesen a győrieket mindig is foglalkoztatta különleges, szögekkel kivert fájuk eredete. Így aztán - ahogyan az lenni szokott - egy legenda is szárnyra kapott.

A Vasfa legendája

A győri legenda szerint egykor egy fa állt itt, és a városon átutazó vándorló céhlegények ennél a fánál találkoztak, itt osztották meg élményeiket, beszélték meg tapasztalataikat, és hogy emléket állítsanak maguknak, bevertek egy szöget a fába – tartósabb volt, mint a falfirka. 

A legényeknek ugyanis nem volt elegendő, hogy megtanulták szakmájuk mesterfogásait, elkészítették a mestermunkájukat, még nem voltak kész emberek. Ahhoz, hogy saját műhelyt nyithassanak, az iparosokat tömörítő céhek megkövetelték tőlük, hogy külföldön is tanuljanak. Fogni kellett a vándorbotot, a tarisznyát, útra kellett kelniük. El kellett szegődniük egy külhoni mesterhez, el kellett lesniük a fogásait, hogy minél megbízhatóbb tudással térhessenek haza, biztos lábakon álljon vállalkozásuk. A város emlékezete szerint ezeknek a vándorlásoknak az emlékét őrzi a vasfa. 


Vastuskós ház 1940-ben. Fotó: fortepan



Vastuskós ház 1965-ben. Fotó: fortepan

Utánajártunk, igaz-e a legenda. A valóság azonban sajnos prózaibb a mítosznál. Több Győrrel foglalkozó honlapon is az olvasható, hogy a szögek nem az idelátogató vándorlegényektől származnak. 

A vasszögekkel kivert tuskót csupán a „Vastuskóhoz” címzett kereskedés tulajdonosa készíttette hírverés céljából: 1833-ban Zittrisch Mátyás vette meg a tér négyes számú házát, és fűszerüzletet nyitott a földszinten, üzleti cégérnek pedig a ház sarkához vastuskót állított a bécsi Stock im Eisen mintájára. 


Bécsi Stock im Eisen 1895-ben. Fotó: wikipédia


Bécsi Stock im Eisen Vasfája védőbúra mögött


Bécsi Stock im Eisen Vasfája közelről. Fotó: wikipédia

Ha ellátogattok Győrbe a Vastuskós házhoz, akkor nem csak a legendás Vasfát csodálhatjátok meg. Az épületben láthatjátok a Patkó Imre-gyűjteményt, 20. századi magyar és nyugat-európai képzőművészeti alkotásokat, valamint a 16-20. századi afrikai, óceániai kultúrák és természeti népek művészeti gyűjteményét is.

komment

Címkék: múltunk Szeretlek Magyarország Vasfa


süti beállítások módosítása