Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) állatkert (1) Állatkert (2) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) Budapest (24) budapest (1) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) újbuda (1) Újbuda (6) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2014.11.05. 19:23 PilarT

Rejtélyes Budapest: a Bikás domb legendái

Máig a gyerekek egyik kedvenc budapesti szánkózódombja. De vajon mi van alatta? És mi történt itt?
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/rejtelyes-budapest-a-bikas-domb-legendai

A Bikás park a XI. kerület egyik legnagyobb panelrengetegének üdítő színfoltja. A szabadidőparkban van játszótér, sportpálya, kutyafuttató, sőt már egy tó is. Ám a legkülönlegesebb része mégis maga a domb, amelynek létrejöttéről városi legenda kering.

A történet szerint a Bikás park területén a lakótelep építésekor egy teherautó annyira megsüllyedt a sárban, hogy nem tudták kihúzni. Végül otthagyták, sőt ráhordtak mindenféle építési törmeléket, sittet, ez lett az építkezés hulladéklerakó helye. Végül egyszerűbbnek találták, ha befedik földdel, így alakult ki a 8 méter magas szánkózódomb.

Ahogyan az a városi legendáknál lenni szokott, édesanyámtól hallottam ezt a történetet, akinek szintén a XI. kerületben felnőtt ismerősei mesélték. A legenda így terjedt szájról szájra az újbudaiak között, míg 2013-ban az internet is felkapta. A városvezetés ekkor kezdett el foglalkozni a szabadidőpark fejlesztésével, és ekkor írt a legendáról a városrész hivatalos honlapja is. A különös történetet több oldal (LiteraKárpátok,hg.hu) és egy publicista is átvette, ám mivel az Újbuda.hu sem jelölte meg az információ forrását, a Bikás domb legendájának eredete továbbra is bizonytalan.


A Bika szobor a Budapest folyóirat egyik 1980-as számában

Mi is ez a híres domb?

A Bikás domb 1974-ben épült, a Kelenföldön lévő lakóteleppel párhuzamosan. A fejükön égitesteket viselő bikák csak később, 1981-ben került a domb tetejére. Kiss István alkotása (hivatalos nevén: Monda) a népmesékre jellemző hármas alakzatot, az égi és földi valóság képzeletbeli összekapcsolódását jelképezi. Persze a környéken élőknek egész mást is jelentenek: a gyerekeknek mászókát, a fiataloknak alkalmas helyet a csókolózásra és sörözésre. Ám azt kevesen tudják, mire épülhetett a kedvenc találkozóhelyük.

Nem a domb keletkezése az egyetlen rejtély a szobor körül. "A szoborcsoport becsületes címe: Monda. Kiss István szobrászművész alkotása. A szoborcsoport három szürkemarhát ábrázol. Eredetileg a három marha szarvai közt a nap, hold és a csillagok is helyet kaptak, de ezek az idők folyamán, letörtek, eltűntek, így ezeket többszöri pótlás után már nem láthatjuk"írja a Városi szobrok. Máig nem tudni kik vitték el és miért a magyar mondákból ismert jelképeket...


Kerestem hivatalos cáfolatot, de azt sem találtam. Csupán aKöztérkép.hu a Monda szoborral foglalkozó oldalán kérdőjelezik meg a legendát. Szerintük ugyanis az akkori panelépítések idején több más lakótelep mellett is készült szánkózódomb. Azonban hozzáteszik az is, hogy az akkori építkezések nem épp a környezettudatosságukról voltak híresek, így nem kizárt, hogy tényleg törmelék van a domb alatt. 


A terület megújításának látványterve - Forrás: Újbuda.hu

A 4-es metró megépülése óta sokat változott a Bikás. Ma már futópálya öleli körbe, sportpályák és extrém sportolási lehetőségek várnak benneteket, van több játszótér és kutyafuttató, egy mesterségesen kialakított tó partján is megpihenhettek. Szerencsére maradtak a bikák és a népszerű szánkózóhely is, a fejlesztések békén hagyták a dombot, így viszont máig sem tudhatjuk biztosan, mi is van a Bikás domb alatt.

komment

Címkék: szobor régen múltunk műemlék tópart Budapest Újbuda köztérkép Bikás-park


süti beállítások módosítása