Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) Állatkert (2) állatkert (1) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) budapest (1) Budapest (24) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) újbuda (1) Újbuda (6) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2014.10.23. 18:08 PilarT

Amikor a Gomba lőszerraktár volt

A nemrég felújított Móricz Zsigmond körtéri Gomba az 56-os forradalom idején a felkelők egyik legfontosabb bázisa volt.
470_cm30.jpg

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/amikor-a-gomba-loszerraktar-volt

Felújítása után a Gomba végre teljes pompájában áll a bérletre és kávéra vágyók rendelkezésére. Ám ez nem volt mindig így: 1956 októberében a körtér a megszállás ellen harcoló felkelők egyik legfontosabb ellenállási központja volt. A körtér közepén álló Gomba épületét lőszer- illetve fegyverraktárnak használták. 

19 nap, ami megrengette a világot

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt – írja a Wikipédia. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én.




Felszedett macskakövek a Móricz Zsigmond körtéren, szemben a Bartók Béla út


Harckocsi roncsa a Móriczon, háttérben a Gomba


Rommá lőtt épület a Móriczon

Videó - barikádok a körtéren 56-ban



A forradalom alatt a körtér volt az egyik helyszín, ahol a leghevesebb harcok dúltak. A szovjet hadsereg két bevonulása utáni napokban, vagyis október 24-26 között és november 4-5-én zajlottak itt a legnagyobb összecsapások. A Móricz azért volt ilyen fontos csomópontja az ellenállásnak, mert arra a felvonulási útvonalra esett, amelyen keresztül a szovjet tankok megközelítették a budapesti Duna-hidakat. 

A felkelők belváros szerte útakadályokat emeltek a harcok ideje alatt, hogy így nehezítsék a szovjet csapatok mozgását. Pongrác Ernő visszaemlékezése szerint Október 24-én hajnalban egy barikáddal és szétlocsolt, meggyújtott benzinnel visszafordulásra kényszerítettek egy tankoszlopot a Fehérvári út bejáratánál. 


Épületkár a Móriczon, jobbra a Szent Imre-szoborcsoport


Szétlőtt épület a körtéren


Barikád macskakőből a Móricz Zsigmond körtér és Karinthy Frigyes (Verpeléti) út sarkán


A Fehérvári út, a Móricz Zsigmond körtér felől

A körtéri felkelők létszáma becslések szerint 200 és 300 fő közt ingadozott. Összetételük állandóan változott, de a téren és környékén kialakultak többé-kevésbé állandó csoportok. Civilek és magyar katonák egyaránt voltak köztük. Kezdetben csak gyalogsági fegyverekkel harcoltak. Fegyvereiket és lőszereiket pedig többek közt a Gomba épületében raktározták.

Egyes források szerint a körtéren lévő Népbüfé tetején Albert Aladár parancsnoksága alatt géppuskás csoport működött, a Bartók Béla út sarkán lévő OTP fiókban egy ideig Vida József irányítása alatt harcoltak, a Móricz 7-es számú háztömbjének parancsnoka Peer László volt, de felkelők harcoltak a 9-10 és 16-os háztömbökben is. Október 27-én szorították ki a felkelőket a körtérről és a Szabadság híd környékéről, de később visszatértek. 


"Vigyázat csőre töltve!" – felirat egy fegyveren a Fehérvári úton, szemben a Vásárhelyi Pál utca torkolata, jobbra a Móricz Zsigmond körtér, a Váli utca sarkáról nézve


Halál az ávóra felirat a Móricz Zsigmond körtér-Villányi út sarkon


Fotó: Youtube



November 4-én, mikor újra támadtak a szovjet tankok, a mintegy 80 ellenálló vette fel ismét a harcot Oláh Jenő volt hadnagy és Kiss Amadé vezetése alatt. Hozzájuk csatlakozott még a pápai rohamlöveg-zászlóalj egy egysége is, lövegeikkel együtt. November 5-én kárt tettek legalább három harckocsiban és ezzel visszavonulásra kényszerítették a támadókat. 

Másnap a töltésen túlról támadó szovjetek a hátuk mögé kerültek, és bekerítették a körtérieket, akik egészen november 6-ig tartották magukat a szovjet csapatokkal szemben.

Forrás: Wikipédia / Horváth Miklós: 1956 hadikrónikája

komment

Címkék: 56 múltunk Budapest Újbuda Szeretlek Magyarország


süti beállítások módosítása