Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) Állatkert (2) állatkert (1) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) budapest (1) Budapest (24) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) Újbuda (6) újbuda (1) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2014.10.18. 12:10 PilarT

Fotó a keresztre feszített Munkácsyról

Az Ásító inas egész alakos képét és a keresztre feszített Munkácsyt ábrázoló fotót is megnézhetitek az újbudai kiállításon.

 

_RPF3247.jpg

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/foto-a-keresztre-feszitett-munkacsyrol

Az Ásító inas jellegzetes ábrázata sokaknak ismerős lehet: ez az a kép, amire ránézve szinte ellenállhatatlan vágyat éreztek az ásításra. A Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulójára rendezett kiállításon ennek a képnek egy különleges, egész alakos változatát állították ki. Tehát most már nem csak az inas arcát láthatjátok, azt is megtudhatjátok, hogyan nézett ki a teljes alak. A tárlat persze még sok érdekességet tartogat: a művész közel ötven olajfestményét, grafikáját és fotódokumentációit is megnézhetitek. A helyszínen járva mi is gyönyörködtünk és fotóztunk, tartsatok velünk!



Ásító inas (balra) - nagyobb méretért katt a képekre!

Asztaloslegényből festőművész

Munkácsy mélyről küzdötte fel magát: asztaloslegényből lett híres festő, aki hatalmas méretű vásznaival az egész világot meghódította. A kor legnagyobb „szociológusa” is volt egyben, az európai és a magyar társadalom falusi és városi közösségeinek kiváló ismerője. A realizmus elindítójától, Gustave Courbet-tól ismerte meg a műfajt, de művészetében a realizmus mellett a romantika is megjelent. A világhíres festő, aki megrendelésekből finanszírozta grandiózus festményeinek megalkotását, rövid idő alatt hihetetleüln gazdag életművet alkotott. Mindössze 56 évet élt, amelynek 33 aktív alkotó évében hozta létre közel 1000 festményből és grafikából álló életművét.

A tárlat anyagát főként Pákh Imre műgyűjtő jóvoltából nézhetitek meg. Az ő kollekciójából származik ugyanis mind a 29 kiállított festmény. A több mint 20 fotót és grafikát pedig a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumból kérte kölcsön a galéria.

A tárlaton néhány igazán híres Munkácsy-festmény tanulmányát is szemügyre vehetitek. A Krisztus Pilátus előtt című monumentális trilógiának például több részletével, tanulmányfestményével, és -fényképével is találkozhattok.







Érdekesség még, hogy 

"
olyan fényképeket is láthattok a galériában, aminek maga Munkácsy volt a modellje. 

Színházi ruhákban, díszmagyarban, sőt tanulmányfotóként „keresztre feszítve” is készült róla fénykép. A kiállítás anyagában szerepel néhány csak nemrég előkerült Munkácsy-kép is, úgy mint a 2008-ban felbukkanó Délután a parkban, a 2009-ban megtalált Eltévedt gyermek, vagy a 2012-ig rejtőzködő Egy legény az asztalnál című festmény.


Délután a parkban


Eltévedt gyermek





Egy legény az asztalnál (balról a 2.)

"

A kiállított művek összértéke megközelítőleg hárommilliárd forintot ér. 

Ez nem is csoda, hiszen Munkácsy képei a legmagasabb árakon kelnek el az aukciókon, a műveiből készült kiállításokat pedig ma is világszerte százezrek látogatják.

”Munkácsyt a világ egyik legnagyobb festőgéniusza, aki első komoly sikere, a Párizsi Szalonban kiállított és aranyérmet nyert Siralomház című munkája óta a figyelem középpontjában áll világszerte” – mondta a híres festőről Bakó Zsuzsanna művészettörténész.

Az újbudai Munkácsy kiállítást december 7-ig nézhetitek meg a Gellért téri Próféta Galériában, ráadásul a tárlatot ingyen látogathatják a XI. kerületi nyugdíjasok, és 14 év alatti gyerekek. A megközelítésről a galéria honlapján tájékozódhattok.

Munkácsy Újbudán

Cím: Próféta Galéria, 1111 Budapest, Szent Gellért tér 3.
Telefon: +36-20-313-2000
e-mail: info@profetagaleria.hu
Honlap: profetagaleria.hu
Nyitva tartás: minden nap 10:00 - 20:00
Jegyárak: 14 év alatti gyerekek, nyugdíjasok: 990,-; felnőttek: 1490,-

komment

Címkék: programok kiállítás Újbuda Munkácsy Szeretlek Magyarország


süti beállítások módosítása