Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) Állatkert (2) állatkert (1) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) budapest (1) Budapest (24) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) Újbuda (6) újbuda (1) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2015.01.17. 09:14 PilarT

Így fedezte fel Szent-Györgyi a C-vitamint

Nobel-díjhoz vezetett, hogy a tudós otthon nem ette meg uzsonnáját, hanem zsebébe rejtette.

470_szentgyorgyialbert.jpg

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/igy-fedezte-fel-szent-gyorgyi-a-c-vitamint

A C-vitamin felfedezéséig súlyos táplálkozási betegség pusztított tengeren és szárazföldön egyaránt. A „tengerészpestisnek” is nevezett skorbut ellenszerét végül egy magyar biokémikus, Szent-Györgyi Albert fedezte fel egy különös véletlennek köszönhetően. 


Szent-Györgyi Albert előadás közben, mögötte a Szent-Györgyi–Krebs-ciklus (citromsavciklus) részlete látható

Mi az a skorbut? 

Amikor a hajósok tengerre szálltak és néha hónapokig nem kötöttek ki, a vitaminhiány következtében különös betegség ütötte föl a fejét közöttük. A matrózok fáradékonyak lettek, felduzzadtak a végtagjaik, vérzett és meglazult a foguk. Magellán legénységének több mint felét veszítette el e kórban.


Skorbutos íny

Kezdetben azt hitték, hogy a skorbut ellenszere a tisztaság, a sok mozgás és a jó kedély, ám ez nem segített a betegeken. Végül a tengerészek az 1700-as évek végére rájöttek, hogy a citrom és a lime gyógyítja a tüneteket. Az európai kontinensen azonban a skorbut még javában tizedelte a lakosságot, sőt 1911-ben végezte az utolsó nagy, járványos pusztítást Nürnbergben.

A betegség lényegét akkor értették meg, mikor egy magyar orvos, Szent-Györgyi Albert áttörő felfedezést tett egy paprika tanulmányozása során. Felfedezésének azonban van két kissé ironikus és vicces körülménye is.


Szent-Györgyi Albertet, a Nobel-díjas professzorukat üdvözlik a szegedi diákok

Egyrészt a paprika vizsgálatát azok a felfedezések tették lehetővé, amelyet a tengerészeknek köszönhetünk. 1492-ben hozták ugyanis Európába a C-vitaminban gazdag paprikát a gyakran skorbuttól szenvedő tengerészek. A paprika termesztés egyik központja pedig éppen a Kárpát-medencei Szeged lett, ahol Szent-Györgyi Albert az egyetem orvosi vegyészeti intézetének professzora is tevékenykedett.


Szent-Györgyi Albert rendszeres öt órai teája a kollégáival, Szegeden

A másik vicces tény, hogy Szent-Györgyi nem szerette a paprikát, és részben ennek köszönhető felfedezése. Történt ugyanis, hogy az egyik délutáni uzsonnánál zsebre vágta a paprikát, hogy a felesége ne szidja le, amiért nem eszi meg. A zsebre rakott paprikán a 39 éves professzor később a növényi sejtek lélegzését akarta tanulmányozni, ám ekkor talált egy vegyületet. Vizsgálata során jött rá, hogy ez az az anyag, amelynek hiánya a skorbutot okozza.

Innen származik a C-vitamin egyik tudományos elnevezése is, az aszkorbin-sav, vagyis „skorbut elleni-sav”. 


Aszkorbinsav vegyjele

Szentgyörgyi a felfedezéséért 1937-ben megkapta a Nobel-díjat.


Szent-Györgyi Albert átveszi a Nobel-díjat

VIDEÓ: Szent-Györgyi Albert a Magyar Rádióban 1937



Nagy diadala volt ez Klebelsberg Kunó művelődés- és kultúrpolitikájának, ugyanis a kultuszminiszter maga hívta haza Szent-Györgyit egy amerikai egyetemről. A fiatal professzor jól is érezte magát itthon, de amikor 1947-ben barátját, Zilahy Lajos írót letartóztatták – úgy döntött, kivándorol és az Egyesült Államokban telepszik le. Ott is hunyt el 1986-ban. 

komment

Címkék: múltunk C-vitamin Szeretlek Magyarország


süti beállítások módosítása