Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) Állatkert (2) állatkert (1) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) Budapest (24) budapest (1) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) újbuda (1) Újbuda (6) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2015.01.09. 09:43 PilarT

Miért próbálták leplezni Szűz Mária terhességét?

A Nemzeti Galéria egyik képét a barokk korban megcsonkították és átfestették, hogy így leplezzék Szűz Mária várandósságát. Vajon miért?

470_maria_0.jpg

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/miert-probaltak-leplezni-szuz-maria-terhesseget/

A Fonó Mária, vagy másik nevén Várandós Mária című festmény Németujvárról származik és ma a Nemzeti Galériában van kiállítva. Nem volt azonban mindig állókép, sőt a mostaninál jóval terjedelmesebb mérettel rendelkezett. Eredetileg egy gótikus, többjelenetes Mária-oltárhoz tartozó, fekvő formátumú táblakép volt. A gótika korában készült festményt azonban a barokkban megcsonkították és átfestették.

Ha közelebbről megfigyelitek a képet, láthatjátok, hogy a bal oldalán belóg egy szárny, valamint felfedezhettek egy botra fűzött, fonott szalmakalapot és egy víztartó hordócskát is. Mivel ezek az attribútumok Szent Józsefhez tartoznak, a szárny pedig csakis egy angyal jelenlétére utalhat, a művészettörténészek arra a következtetésre jutottak, hogy a megcsonkított kép eredetileg a "József kételyei" nevű jelenetet ábrázolta. Ez az egyetlen olyan jelenet ugyanis, amiben a várandós Mária, József és egy angyal is szerepel.


Az eredeti, restaurálás előtti állapot


Tisztítás alatt



József kételyei

A jelenet azt meséli el, hogy a hazatérő Józsefben Mária terhessége láttán kételyek támadtak. Azon tépelődött, hogy ki tehette ezt a szörnyűséget, és félt, hogy megveri az Isten, amiért nem vigyázott eléggé Máriára. Kérdőre vonta Máriát, aki sírva esküdözött, hogy tiszta és nem érintette férfi. József nem tudta, kinek higgyen, éjszaka azonban álmában meglátogatta az Úr angyala, aki elmondta neki, hogy a születendő gyermek a Szentlélektől való, és eloszlatta kételyeit.


De miért kellett a barokkban levágni a képről Józsefet és az angyalt? A válaszhoz a 1545-ös tridenti zsinatig kell visszatekintenünk. Ekkor határozták meg ugyanis, hogy mely szövegek kerülhetnek bele a Bibliába, a “József kételyei” pedig nem tartozott ezek közé. Úgynevezett apokrif szövegnek számít, aminek képi ábrázolása a barokk korban már nem volt kívánatos. Így hát mi sem volt könnyebb, mint egyszerűen levágni a festmény “apokrif részét”.




Infra-felvétel az elleplezett kis Jézusról

De nem csak Józsefet és az angyalt tüntették el a képről, még Mária várandósságát is elleplezték. Egy 1993-ban készült infrafelvétel ugyanis kimutatta, hogy a festményen a Szűz Mária hasát borító köntös alatt kettős dicsfényben a kis Jézus található a kereszttel. Ezt azonban a barokk kori átfestés megsemmisítette: Mária hasát ma már köntösének hullámzó redői takarják, és csak sejtetni engedik a várandósságot.

A Fonó Mária táblakép titkait a Magyar Nemzeti Galéria Újrarendezett gótikus táblaképek és faszobrok című gyűjteményében ti is felfedezhetitek.

komment

Címkék: programok vallás festmény kiállítás gyerekek idegenvezetés Karácsony Szeretlek Magyarország


süti beállítások módosítása