Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) Állatkert (2) állatkert (1) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) budapest (1) Budapest (24) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) Újbuda (6) újbuda (1) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2014.11.26. 14:38 PilarT

Így teremtett divatot gróf Széchenyi István

Kik voltak fiatalkori példaképei az öltözködésben, és miért egyedi a reformkorban róla készült divatkép? Elmondjuk.


http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/igy-teremtett-divatot-grof-szechenyi-istvan

A reformkor egybeolvadt Széchenyi István nevével: neki köszönhetjük a Lánchidat, kaszinót, lóversenyt, fényes bálokat, a magyar gőzhajózást, egyszóval szinte minden újítást, amivel elősegítette Budapest felemelkedését. Azt azonban kevesebben gondolnátok, hogy a gróf a divatban is jártas, sőt úttörő volt. 

Fiatal éveiben bizony sokan utánafordultak a konzervatív Magyarországon. A ifjú Széchenyinek ugyanis olyan példaképei voltak az öltözködés terén, mint Brummel és Byron. Széchenyi Brummel eleganciáját és Byron romantikus megjelenését ötvözte.

Lord Brummel volt korának legelegánsabb angol lordja, aki megteremtette az elegánsan visszafogottan öltözetű, feltűnéstől irtózó angol úr, a "dandy" fogalmát. Brummel azt vallotta, hogy ha megfordulnak utánad az emberek, akkor nem vagy jól felöltözve. Vagy túl feszes, vagy túl divatos. Brummel eleganciájával ötvözte Széchenyi Byron romantikus megjelenését. Byron ugyanis a romantikus művész stílusát teremtette meg: pirossal bélelt köpenye és lazán megkötött nyakkendője különc és feltűnő volt.

A fiatal Széchenyi itt világos cilinderben, Byron-csomóra kötött nyakkendőben állt a festő elé. Ez az elegáns öltözet valójában nem felelt meg a brummeli ideának, mivel nagy feltűnést keltett. Ugyanakkor az is igaz, hogy a konzervatív Magyarországon valószínűleg Lord Brummel után is megfordultak volna a pestiek.


Johann Ender vízfestménye az ifjú Széchenyiről 1818-ban - Forrás: Wikipédia 

Széchenyi már a reformkor kezdetétől a magyar ruha megújítását pártolta: 

"

Én bizony viseletemet soha német módiért fel nem bontom

– írta csupa nagybetűvel a naplójába 1832-ban.

Napóleon bukása után a magyar nemesség körében egyre nőtt a Habsburg-ellenes hangulat, és ezt öltözködésükkel is érzékeltetni akarták. Elhatározták, hogy visszaszorítják az 1820-as évekre egyre inkább elterjedt európai divatot. Megújítják az Árpádok és hunok viseletet úgy, hogy a napi divathoz igazították a régi magyar motívumokat. 1830-ra már a legismertebb párizsi divatlap is lelkesen számolt be a magyaros zsinórozású öltözetekről. 


A Széchenyi-házaspár ábrázolása a Honderű című divatlapban, 1843-ban

Széchenyit még a Honderűben is ábrázolták. Körgallérszerű mentét, atillát és testhezálló magyar nadrágot visel felesége oldalán, aki szintén magyaros ruhát visel a metszeten. Ez a divatkép azért egyedülálló, mert ez volt az egyetlen divatlapban megjelenő metszet a korszakban, amely konkrét személyeket illusztrál.


Az 1880-as Széchenyi-emlékmű a grófról elnevezett parkban - Fotó: Siskovits Attila, Köztérkép

Széchenyit szobor alakban díszmagyarban ábrázolta Engel József és Weber Antal is. Széchenyi nem csak ünnepnapokon viselt magyaros öltözetet. Hétköznap is magyar férfiöltözéket hordott, amelynek tartozéka volt a sarkantyú (a magyar tánc nélkülözhetetlen kelléke), a csizma, a szűk nadrág, a sujtás, zsinórok, arany ezüst csattok, prémes szegély és a kard.


Barabás Miklós 1836-os festménye Széchenyi Istvánról - Forrás: Wikipédia


Széchenyi István felajánlja birtokainak éves jövedelmét egy Tudós Társaság alapítására. Széchenyit és az őt éltető férfiakat is magyaros viseletben láthatjuk - Forrás: Wikipédia

komment

Címkék: divat Széchenyi Szeretlek Magyarország köztérkép


süti beállítások módosítása