Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) Állatkert (2) állatkert (1) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) Budapest (24) budapest (1) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) újbuda (1) Újbuda (6) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2014.11.07. 19:41 PilarT

Ez volt Budapest legnépszerűbb találkozóhelye

Vajon miért volt olyan népszerű találkahely a Horváth-kert? És azt tudtátok, hogyan kapcsolódik a története a füredi Anna-bálhoz?

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ez-volt-budapest-legnepszerubb-talalkozohelye

"Legyen a Horváth-kertben, Budán /Szombaton este fél nyolc után" - hívogat a közismert sanzon, azonban ma már kevesen tudhatjátok, miért is volt olyan népszerű randevúhely az Alagút utca és Krisztina körút közé szorult kis park.



A Horváth-kertben valaha citrom- és narancsfák illatoztak, amiket az Ördögárok locsolt. A kertet kettészelő patakon még egy kis híd is átívelt, ma azonban már hiába keresnétek. Csak Nepomuki Szent János szobra emlékeztet a patakra, noha az még mindig ott van, csak épp a föld alatt, betemetve folyik a Duna irányába. 



A fákat a kert egykori tulajdonosa, Szentgyörgyi Horváth Zsigmond ültette. Róla kapta később nevét a park, és ő volt egyébként az is, aki annak idején Füreden az első Anna-bált rendezte a lánya számára. 

Amikor az Alagút megépült 1862-ben, Buda városa megvette a területet a Horváth családtól és közparkká nyilvánította. Ugyanakkor tiszteletben tartották a gyerekszerető Horváth kikötését, miszerint a "parkban mindig lennie kell egy játszótérnek."





A Horváth-kertet azonban nem csak a kisgyerekek látogatták szívesen. A fák közé kiszűrődő zenés darabok dallama a városiakat is a parkba vonzotta. A Horváth-kert sarkában álló Budai Színkör épületében ugyanis 1843-tól német vándortársulatok szórakoztatták a közönséget. 









Később - miután 1870-ben betiltották a német nyelvű színielőadásokat - számos magyar rendező váltotta egymást, bár kevesebb sikerrel. Fennállása alatt a Színkörben 2634 előadást tartottak, és olyan hírességek léptek fel estéről-estére, mint Honthy Hanna vagy a nagy nevettető, Bilicsi Tivadar. 



A polgárokat omnibusszal vagy - az alagútpénz megfizetése után - az Alagúton keresztül gyalogosan közelítették meg a nyári színházként működő épületet. Az előadások után pedig a közeli vendéglőkbe ültek be vacsorázni vagy a Philadelphia Kávéházba, amelynek Ady Endre is gyakori vendége volt a 19-20. század fordulóján.

Az Budai Színkör épületét 1937-ben tűzveszélyesnek nyilvánították és azzal a felkiáltással bontották el, hogy a helyébe valódi kőszínházat építenek. Ez a terv azonban sajnos máig nem valósult meg, és már csak Déryné szobra őrizi a Budai Színkör épületének emlékét. 







Az elmúlt évtizedekben elhanyagolt Horváth-kertet néhány évvel ezelőtt felújították. Ma már kőburkolatos lépcsősoron tudtok lemenni a háborúban elpusztult, majd 2010-ben helyreállított Déryné szoborhoz. Felújították az Ülő nő szobrát is. Padok, pavilon és fedett terasz szolgálja a kényelmeteket. Nyáron működik a díszmedence és a szökőkút, este pedig kandeláberes világítást teszi hangulatossá a parkot. Mindez talán nektek is kedvet csinál egy fél 8-as Horváth-kerti találkozóhoz.

A Horváth-kerthez kapcsolódó érdekességek

Az eredeti Déryné-szobrot Ligeti Miklós szobrászművész Bajor Giziről mintázta.

A parktól nem messzi krisztinavárosi plébánia- és kegytemplomban esküdött egymásnak örök hűséget gróf Széchenyi István és Seilern Crescencia. 

A Nepomuki Szent János-szobor mögötti területen állt az 1878-ban felépített és 1941-ben lebontott Budai Tornacsarnok.

A nagy átnevezések korában a parkot egy rövid ideig Haydn-parknak hívták a benne álló Haydn-szobor után, ám ez az elnevezés nem gyökeresedett meg a polgárság körében.

komment

Címkék: programok urbán múltunk Budapest Szeretlek Magyarország Horváth-kert


süti beállítások módosítása