Mindig jó

150.jpg

Címkék

56 (1) Akadémia (2) akt (1) akvárium (1) Állatkert (2) állatkert (1) állatok (5) anya (1) Augusztus 20. (2) autó (1) barlang (1) betegség (1) Biblia (1) Bikás-park (1) bikini (1) Böbe (1) Budapest (24) budapest (1) B szerkesztő (1) C-vitamin (1) chili (1) Cseh Tamás (1) divat (4) dohányzás (1) drog (1) elbontott (1) életmód (1) elpusztult (1) építész (1) erotika (6) értékelés (1) faun (1) festmény (2) fesztivál (1) film (2) Főkert (1) gasztro (3) gyerekek (4) háború (1) hajózás (1) híd (2) Horváth-kert (1) idegenvezetés (2) istenek (1) japán (1) japánkert (1) jégpálya (1) Jóhír (1) Karácsony (3) kiállítás (2) királyok (2) kirándulóhely (5) kokain (1) könyv (2) köztérkép (18) külföld (2) kultúra (1) kutya (1) kvíz (3) leg (1) London (1) maci (3) Magyarország (1) Magyar Nemzeti Galéria (1) majom (1) Margitsziget (1) mese (1) meztelen (1) Morning Show (1) műemlék (2) múltunk (22) Munkácsy (1) múzeum (1) Népsziget (1) Neptun (1) óceán (1) Oktoberfest (1) orvostudomány (1) pályázat (1) Pál Tamás (1) Press Card (1) programok (14) rádió (1) régen (6) reklám (1) rendszerváltás (1) sárkány (2) süti (1) Széchenyi (1) szerencse (1) Szeretlek Magyarország (79) szerkesztés (1) sziget (1) szikla (1) szobor (22) szobrok (3) szocializmus (2) Táncsics börtöne (1) tanösvény (1) természet (5) tévhit (1) Tilos Maraton (1) tópart (3) újbuda (1) Újbuda (6) újság (1) urbán (2) utazz (1) Vadaspark (3) vallás (3) Vasfa (1) villamos (1) vírus (1) vizsgaidőszak (1) xxi század (1) zene (4) Zsiguli (1) Címkefelhő

2014.10.22. 13:50 PilarT

Mi volt az erényöv-legenda mögött?

Évszázadok óta izgatja az emberek fantáziáját az erényöv. Tényleg létezett? Utánajártunk.

mögött.jpg

 

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/mi-volt-az-erenyov-legenda-mogott

Az erényöv legendája évszázadok óta mozgatja az emberek fantáziáját. Vajon tényleg meg tudták védeni asszonyaik erényét a féltékeny férfiak ezekkel a lelakatolt övekkel?

Az erényöv definíciója a Magyar Nagylexikon szerint (1998)

"a középkorban a derékra és két comb közé csatolt, zárral ellátott, bársonnyal bélelt, esetleg domborítással díszített fémből, elefántcsontból, vagy bőrből készített öv, amely a hagyomány szerint a nők erényét volt hivatott megvédeni a férj tartós távolléte idején"

A válasz a fenti kérdésre az, hogy nem. Mivel a középkori erényöv nem is létezett. Csupán legenda, amely sokak képzeletét felcsigázta.

Bizonyos középkori versekben megemlítenek “szerelmi csomókat”, illetve a nők kincsének aranykulcsát, ám ezek nagy valószínűséggel csak költői képek. A középkori erotikus történetek szerzői ellenben még csak nem is utalnak erre a találmányra. Ha létezett volna az erényöv, akkor pont Chaucer vagy Boccaccio műveiben ne találkoznánk vele?



Az erényövről Pierre de Bourdeille, francia nemes írt először Brantôme uraság álnéven a 16. században. Művében egy olyan kitalált szerelmi kalandot mesél el, amelyben egy hölgyet végül megszabadít az általa addig nem ismert “vaspántos szerkezettől”. Bár a történet az erényöv franciaországi megjelenéséről szól, az író a történetben letisztázza, hogy az ószeres által árult szerkezet csupán a képzelete szüleménye: “Hiszen a fél világot kipusztították volna ezek az ember testére szabott fékek, zárak, pántok, a szaporodás e gyalázatos és undorító akadályai’ (Brantôme: Kacér hölgyek)

Az erényöv legkorábbi ábrázolásai a 16-17. századból maradtak ránk, ám ezek a rajzok is csupán csak karikatúrák. A múzeumok által kiállított “középkori erényövek” pedig a szakértők szerint egytől egyig 19. századi hamisítványok. A párizsi Cluny Múzeumban őrzött egyik erényövről például nemrég derült ki, hogy később gyártották, a másikat pedig Prosper Mérimée író készítette az 1800-as években, hogy megviccelje a múzeum egyik tisztviselőjét. A magyar Orvostörténeti Múzeumban látható erényövet is csak a legendák alapján rekonstruálták.



Ám ha létezett volna az erényöv, akkor sem jelenthetett volna komoly védelmet. Hiszen egy bőrből készült övből azért viszonylag könnyen ki lehet szabadulni. Egy jó lakatos ismerős segítségével - akárcsak Brantôme művében - a fém változat zárja is megoldható lett volna. 

Talán védelmet jelentett volna egy nemi erőszakkal szemben, ám ha jobban belegondolunk, egy fémrács tartós viselése komoly sérüléseket okozna, és a tisztálkodást is megnehezítené, ami 100%, hogy vérmérgezéshez vezetne. Az erényöv tehát nem középkori, hanem újkori találmány, és kizárólag szerelmi játékokhoz, vagy a fiatalok önkielégítésének megakadályozásához készült.



Forrás - Hahner Péter: 100 történelmi tévhit

komment

Címkék: erotika múltunk Szeretlek Magyarország


süti beállítások módosítása