Hallottatok már a Bolíviai szivárvány nevű csiliről? Nemcsak az ételeket dobja fel, ajándéknak is nagyszerű!
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/nalunk-ujdonsagnak-szamito-csilifajta-hodit/
Rendkívüli szépségű paprika fajta terjed itthon, egyelőre hobbitermesztők és kíváncsi műkedvelők körében. A Bolíviai szivárvány névre hallgató csili nemcsak fűszernövényként hasznos; káprázatos színei miatt akár nappalitok legpompásabb díszévé is válhat. Noha már évszázadok óta termesztik Dél-Amerikában, itthon még a csilirajongók közül is kevesen ismerik.
Szivárvány jellegét a termései adják; érés közben ugyanis a paprika színe ragyogó lilából fehérre, sárgára, narancsra, végül pirosra változik, a különböző fázisban lévő termések pedig egyszerre pompáznak a növényen. A bokor nagyjából 40 cm magasra nő, lila szárai és virágai is káprázatosak, sőt levelei erős fényben olykor szinte feketének tűnnek.
Fotó: Wikipédia
Ha szeretnétek saját szivárvány csilit, figyelembe kell vennetek, hogy meleg éghajlatú növény. Bár ki is ültethetitek, alapvetően a meleget szereti, ezért praktikusabb szobában tartani. Ha jól érzi magát, egész évben folyamatosan hozza gyümölcseit, a szép csili pedig nemcsak dekorációként szolgálhat, de a konyhában is jól jöhet. A beporzástól számítva körülbelül 80 nap alatt érik meg a paprika, akkor szüretelhető, amikor bepirosodik. Könnyű leszedni és tisztítani, de ne feledkezzetek meg arról, hogy csíp és ügyeljetek rá, hogy szedés közben ne kerüljön a szemetekbe!
A különleges növény a csilikhez képest közepesen, a magyar paprikafajtákhoz képest nagyon csípős, Scoville-értéke 10,000-30,000 között mozog. A ínyenc szakértők szerint keserű mellékíze miatt nem való az asztalra, ám ettől függetlenül nyugodtan használható ételek ízesítésre. Apróra vágva pikánssá tehetitek vele a főztötöket. Leszáríthatjátok, készíthettek belőle csilikrémet is, de igazán jó ötlet a különleges csilis forró csoki is, az időjárástól függetlenül.
Csilis forró csoki recept Gabojsza Konyhájából
Hozzávalók 2 adaghoz:
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál nádcukor
2 csipet csilipor
1 csipet fahéj
fél liter zsíros tej
Elkészítés:
Melegítsük forrásig a tejet, olvasszuk fel benne a csokit. Keverjük bele a kakaóport, a cukrot, a chilit és a fahéjat. Habosítsuk fel, és tálaljuk forrón. Tejszínhabbal a tetején még finomabb!
Ajánlott bejegyzések: